Alyvuogių aliejus senovėje buvo vadinamas „skystuoju auksu“. Šiandien, vargu, ar rasime virtuvę, kurioje alyvuogių aliejus nebūtų naudojamas maisto gamyboje. Tačiau ar žinojote, kad alyvuogių aliejuje esančios sudedamosios dalys yra naudingos ne tik mūsų sveikatai, bet gali pagerinti ir mūsų plaukų bei odos būklę?

Alyvuogių aliejus – trumpai ir aiškiai

Alyvuogių aliejus spaudžiamas iš alyvmedžio uogų, dar vadinamų alyvuogėmis. Šiais laikais jis užimą svarbią vietą tiek kulinarijos, tiek kosmetikos srityje. Alyvuogių aliejaus yra kelių rūšių, kurios skirstomos pagal išgavimo būdą ir ypač skiriasi savo rūgštingumu:.

  • Ypač tyras alyvuogių aliejus (Extra Virgin Olive Oil): šalto spaudimo būdu išgautas alyvuogių aliejus, kuris nėra paveiktas karščio, todėl išsaugojęs daugiausia savo naudingųjų savybių. Tai žemo rūgštingumo ir gerų skoninių savybių aliejaus rūšis. Tinkamas maisto pagardinimui, bet ne kepimui. Taip pat laikomas geriausiu pasirinkimu grožio priežiūros procedūroms.
  • Tyras alyvuogių aliejus (Virgin Olive Oil): šios rūšies alyvuogių aliejus dažniausiai naudojamas kepimui žemoje temperatūroje. Jo rūgštingumas kiek didesnis negu ypač tyro alyvuogių aliejaus. Tai geriausias pasirinkimas vartotojams, kurie nori pasimėgauti alyvuogių aliejaus privalumais be didelių išlaidų.
  • Alyvuogių aliejus (Olive Oil / Pure Olive Oil / Classic Olive Oil): tokį pavadinimą rasite apibūdinant bet kokios rūšies alyvuogių aliejaus ir kito aliejaus mišinį. Tai gali būti dviejų tipų alyvuogių aliejaus mišinys (iš kurių vienas bus žemesnės kokybės), tačiau taip pat gali būti alyvuogių aliejaus ir kitos rūšies aliejaus mišinys, pvz., su sojų pupelių, rapsų, vynuogių kauliukų aliejumi. Toks aliejus neturi ryškesnio skonio ir yra atsparesnis karščiui, todėl tinka kepimui aukštoje temperatūroje. Tačiau naudingų savybių jame beveik nėra išlikę.
  • Alyvuogių išspaudų aliejus (Olive Pomace Oil): išgaunamas pakartotinai spaudžiant po pirmojo spaudimo likusias išspaudas. Tai žemos kokybės aliejus, kurio didelis rūgštingumas, tad jis yra naudojamas tik rafinuojant ir maišant kartu su kitais aliejais. Pavyzdžiui, pirkdami paprastą alyvuogių aliejų, dažnai įsigysite mišinį, kuriame bus dalis tyro alyvuogių aliejaus ir kita dalis alyvuogių išspaudų aliejaus.
  • Rafinuotas alyvuogių aliejus (Refined Olive Oil): praeina papildomus skonio, kvapo, spalvos šalinimo cheminius ir temperatūrinius procesus. Po jų, vitaminų, maistinių medžiagų ir antioksidantų jame beveik nelieka. Taip pat nelieka ir skoninių savybių, todėl rafinuotas alyvuogių aliejus kartais maišomas su nedidele dalimi tyro ar ypač tyro alyvuogių aliejaus, kad būtų suteikta nors kiek skonio ir kvapo. Tinkamas naudoti kepimui.

Alyvuogių aliejaus nauda plaukams

Ilgi, stiprūs, tvirti, sveiki ir žvilgantys plaukai – ar tai nėra tai, ko nori kiekviena moteris? Natūralus, nerafinuotas alyvuogių aliejus pasižymi savybėmis, kurios yra itin naudingos mūsų plaukų būklei ir grožiui.

Švelnina plaukus

Kadangi alyvuogių aliejuje yra daug vitamino A, D, E, K ir antioksidacinį poveikį turinčių polifenolių, jis prisideda prie plaukų būklės gerinimo. Reguliariai naudojant alyvuogių aliejų, plaukai atrodo spindintys ir švelnūs.

NAUDOJIMAS: Pakaitinkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir švelniai ištepkite juo plaukus. Palaikykite bent valandą ir gerai ištrinkite plaukus švelniu šampūnu.

Gerina plaukų būklę

Alyvuogių aliejus, dėl savo skvarbumo, turi savybę pernešti ir padėti plaukams įsisavinti naudingas medžiagas. Todėl tai geras bazinis aliejus, kuris, veikdamas kartu su keliais kitais ingredientais (pvz., medumi, kuris drėkina plaukus, kiaušinių tryniais, kurių sudėtyje yra daug baltymų ir mineralų, ir kt.), gali būti labai veiksminga plaukų stiprinimo priemone. Alyvuogių aliejuje yra gausu vitamino E, kuris apsaugo nuo plaukų slinkimo. Šis aliejus yra turtingas ir mineralais, kaip antai magnis, cinkas, siera, kalcis ir vitaminas B, kurie skatina plaukų augimą.

NAUDOJIMAS: Pasigaminkite plaukų kaukę – sumaišykite keturis šaukštus alyvuogių aliejaus, vieną kiaušinio trynį ir vieną šaukštą medaus. Du kartus per savaitę pagamintą mišinį pusvalandžiui užtepkite ant savo plaukų. Ši plaukų kaukė pamaitins jūsų plaukus, padės jiems sustiprėti ir suteiks žvilgesio.

Padeda šalinti pleiskanas

Alyvuogių aliejus dėl savo kompozicinės sandaros, kurioje daug omega grupės rūgščių, yra gera galvos odos drėkinimo priemonė ir apsaugo odą nuo dirginimo. Todėl alyvuogių aliejus gali tapti labai naudinga natūralia priemone kovojant su pleiskanomis, atsirandančiomis dėl galvos odos išsausėjimo.

NAUDOJIMAS: Pasigaminkite plaukų kaukę – sumaišykite du šaukštus alyvuogių aliejaus su dviem šaukštais citrinų sulčių. Švelniai įmasažuokite gautą mišinį į savo plaukus. Palaikykite pusvalandį ir nuplaukite. Šią procedūrą galima kartoti du kartus per savaitę, kol išnyks pleiskanos.

Galima naudoti prieš plaukų trinkimą šampūnu

Alyvuogių aliejų galima naudoti prieš plaukų trinkimą šampūnu. Naudojant alyvuogių aliejų tokiu būdu, jis gali suteikti plaukams daugiau spindesio ir tvirtumo.

NAUDOJIMAS: Jums reikės tik nedidelio puodelio alyvuogių aliejus. Pašildykite alyvuogių aliejų ir užtepkite ant plaukų, ypač kruopščiai įmasažuokite jį į galvos odą ir gerai sutepkite plaukų galiukus. Palaikykite apie 20 minučių ir nuplaukite šiltu vandeniu.

Alyvuogių aliejaus nauda odai

Natūralus alyvuogių aliejus turi daug mūsų odai naudingų savybių, nereikalaudamas iš mūsų didelių išlaidų ir nekenkdamas odai.

Drėkina odą

Kaip ir plaukų drėkinimui, taip ir odai naudingos alyvuogių aliejuje esančios riebiosios rūgštys. Dėl lengvos alyvuogių aliejaus tekstūros, jis yra nelipnus, ilgą laiką išliekantis ir kiekvienam odos tipui tinkantis drėkiklis. Reguliarus alyvuogių aliejaus naudojimas odos priežiūrai padės geriau sudrėkinti odą, apsaugos ją nuo išsausėjimo ir suteiks sveiką spindesį.

NAUDOJIMAS: Pasidarykite veido kaukę – kiekvieną dieną užtepkite vieną šaukštą alyvuogių aliejaus ant veido odos ir palaikykite bent 15 minučių. Paskui nuplaukite veidą drungnu vandeniu. Jeigu jūsų oda sausa, galite veidą ištepti alyvuogių aliejumi prieš eidami miegoti ir palaikykite pernakt. Ryte užteks veido odą nuvalyti švelniu veido odos valikliu arba nuplauti šiltu vandeniu.

Apsaugo nuo senėjimo

Alyvuogių aliejuje yra gausu vitamino E – antioksidanto, kuris saugo odą nuo įvairių neigiamų išorinių aplinkos veiksnių, tokių kaip kenksmingi ultravioletiniai saulės spinduliai ar žvarbus vėjas. 

NAUDOJIMAS: Po saulės procedūrų, tepkite išsausėjusią odą alyvuogių aliejumi. Tiesa, jeigu patyrėte nudegimą saulėje, tuomet grynas aliejus netiks, nes užblokuos karštį odoje, neleisdamas jai nusiraminti.

Gerina odos būklę

Kaip minėjome, alyvuogių aliejuje yra vitamino E, todėl jis yra veiksminga priemonė, gerinanti odos būklę, malšinanti uždegimus, padedanti mažinti aknę ir sauganti odą nuo rimtų odos ligų, kaip antai psoriazė ar odos vėžys.

NAUDOJIMAS: Sumaišykite vieną trečdalį puodelio jogurto su vienu ketvirtadaliu puodelio medaus ir dviem arbatiniais šaukšteliais alyvuogių aliejaus (medus veiks kaip humektantas, o jogurtas padės švelniai nušveisti odą ir pagerinti jos būklę). Gautą mišinį užtepkite ant veido odos ir palikite ne trumpiau kaip 20 minučių. Paskui nuplaukite veidą šiltu vandeniu. Tokią procedūrą galite atlikti kartą per savaitę.

Padeda skaistinti odą

Aliejus yra giminingas riebalams, todėl gerai nuo odos atkelia riebalų perteklių, kartu šalina ir aplinkos nešvarumus, makiažo likučius. Tai padeda atkurti odos skaistumą, suteikti jai gaivaus spindesio

NAUDOJIMAS: Pasigaminkite kaukę iš dviejų šaukštų alyvuogių aliejaus, vieno šaukšto citrinos sulčių ir žiupsnelio jūros druskos. Iš pradžių kelis alyvuogių aliejaus lašus įmasažuokite į veido odą. Tada pasigamintu alyvuogių aliejaus ir kitų ingredientų mišiniu nušveiskite veido odą. Citrinos sultys atgaivins odą. Šis natūralus mišinys ypač tinka papilkėjusios, riebios odos priežiūrai.

Padeda nuvalyti makiažą

Išsirinkti veido odai tinkamą makiažo valymo priemonę kartais nėra lengva. Tačiau ne visada būtina rinktis iš komercinių grožio priežiūros produktų – juk galima naudoti natūralų alyvuogių aliejų, kuris nepažeis jūsų odos. Jis yra natūrali makiažo valymo priemonė, puikiai tinkanti ir jautriai odai.

NAUDOJIMAS: Vandeniui atsparų lūpų ir akių makiažą atmirkykite, uždėję alyvuogių aliejumi sudrėkintus vatos diskelius. Tuo metu keliais lašais alyvuogių aliejaus masažuokite sausą veido odą. Po to nuprauskite odą įprastu savo prausikliu. Toks dvigubas valymas padės užtikrinti odos švarumą, nepažeidžiant jos lipidų barjero.

Alyvuogių aliejus – universali ir natūrali priemonė

Minėtos alyvuogių aliejaus savybės patvirtina, kad ši natūrali priemonė gali puikiai papildyti mūsų kasdieninės grožio priežiūros priemones. Tačiau tuo alyvuogių aliejaus pritaikymo galimybės neapsiriboja.

Kaip minėjome, alyvuogių aliejus tinka ne tik maisto gamybai, plaukų ir odos priežiūrai. Jis gali pagerinti ir nagų bei kūno odos būklę. Taip pat, įtraukiant geros kokybės gryno alyvuogių aliejaus į savo mitybą, galima mažinti krūties vėžio riziką, padėti apsisaugoti nuo diabeto, kontroliuoti cholesterolio kiekį, mažinti Alzheimerio ligos tikimybę, stiprinti kaulus, gydyti depresiją, spręsti vidurių užkietėjimo problemas, mažinti svorį, naikinti inkstų akmenis, saugoti nuo širdies smūgio, malšinti skausmą ir kt.

Komentuoti

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>