Supermaistu laikomas kokosų aliejus yra aliejus, išgaunamas iš subrendusių kokosų branduolių. Tropinių regionų gyventojai jau daugybę metų šį kokosų aliejų naudoja ne tik mityboje, bet ir plaukų bei odos priežiūrai. Dėl šio aliejaus naudos žmogui, kūno drėkikliai, prausikliai, šampūnai, kondicionieriai ir kitos kosmetikos priemonės, praturtintos kokosų aliejumi ar iš jo išgautais ingredientais, jau seniai nėra naujiena. Šiame straipsnyje padedame Jums išsamiau susipažinti su šiuo ingredientu ir sužinoti, kuo jis gali būti naudingas grožio priežiūros srityje.

Kuo ypatingas kokosų aliejus?

Tai visiškai natūrali, netoksiška žmogui ir aplinkai priemonė, kurios saugumas yra patvirtintas. Grynas kokosų aliejus nesukelia dirginimo, jautrumo, nėra dažnas alergenas, nesukelia kontaktinio dermatito net ilgiau jį naudojant. Jeigu kokosų aliejus yra priemonės sudedamoji dalis, reikėtų išsiaiškinti, ar gamintojas naudoja tyrą, aukštos kokybės aliejų, nes tik jis turi daugiausia naudingųjų savybių.

Pagrindinės kokosų aliejaus sandaros ypatybės, kurios išskiria šį aliejų iš kitų, yra smulkios molekulės (maža molekulinė masė), dėl kurių jis yra skvarbesnis, ir trigliceridų gausa, o ypač – didelis laurino rūgšties, suteikiančios teigiamą krūvį, kiekis. Dėl to kokosų aliejus lengvai susigeria į plaukus ir odą.

Kokosų aliejuje yra daug vidutinės grandinės sočiųjų riebalų rūgščių sočiųjų riebalų forma. Šios rūgštys sudaro apie 65 % visos kokosų aliejaus sudėties. Kokosų aliejuje yra šių sočiųjų rūgščių:

  • Laurino rūgšties – 49%
  • Miristino rūgšties – 18%
  • Kaprilo rūgšties – 8%
  • Palmitino rūgšties – 8%
  • Kaprio rūgšties – 7%
  • Oleino rūgšties – 6%
  • Linolo rūgšties – 2%
  • Stearino rūgšties – 2%

Kokosų aliejaus sudėtyje yra beveik 90% sočiųjų riebalų. Jame taip pat yra nedidelis kiekis mono ir polinesočiųjų riebalų rūgščių. Viename kokosų aliejaus šaukšte yra apie 12 g sočiųjų riebalų ir 1 g nesočiųjų riebalų. Šis natūralus aliejus padeda organizmui geriau įsisavinti kitus vitaminus ir mineralus. Jame visai nėra blogojo cholesterolio. Kokosų aliejus yra atsparus aukštai temperatūrai ir kepimo arba virimo metu neleidžia formuotis toksinams.

Kam netinka kokosų aliejus?

Kaip kosmetikos priemonė, kokosų aliejus tinka ne visiems. Jeigu oda yra riebi, kokosų aliejaus geriau nenaudoti dėl jo komedogeninių (odą kemšančių) savybių. Esant jautriai odai, pirmiausia reikėtų išbandyti nedidelį aliejaus kiekį ant mažo odos plotelio ir įsitikinti, ar jis nedirgina, nealergizuoja ir neužkemša porų. Todėl, jeigu turite riebią arba labai jautrią odą, kokosų aliejų geriau įtraukite į savo kasdienės mitybos racioną, taip jis turės didesnę naudą nei tepamas ant odos.

Taip pat, kokosų aliejus netiks turint grybelį malasezija, kuris sukelia odos pleiskanojimą ir bėrimus. Šis mieliagrybis mėgsta riebalinę terpę, todėl aliejaus naudojimas tik iššauktų jo suaktyvėjimą.

Kokosų aliejus tinka ne visų tipų plaukams – jis netiks, kai plaukams trūksta drėkinimo, o ne maitinimo. Kitaip tariant, jeigu plaukai yra tankios struktūros ir jiems sunku pasisavinti drėgmę, kokosų aliejus, tepamas ant sausų plaukų, gali dar labiau užkirsti kelią drėkinimui. Nors kokosų aliejus įsiskverbia į plaukų šaknis iš tikrųjų geriau ir giliau nei daugelis kitų aliejų ir net gali sumažinti baltymų praradimą, tačiau būtent šios kokosų aliejaus savybės kai kuriems žmonėms gali tapti plaukų išsausėjimą sukeliančia priežastimi.

Pagrindinė priežastis, dėl kurios gali išsausėti plaukai nuo kokosų aliejaus, ypač jeigu šis aliejus naudojamas vienas, yra ta, kad jis įsiskverbia į plaukų folikulus, užpildydamas tarp jų esančius tarpelius. Tai reiškia, kad kokosų aliejumi ištepus plaukus, lieka mažiau vietos vandeniui ir plaukai gauna per mažai drėgmės. Tokiu atveju, kokosų aliejų rekomenduojama naudoti tik ant drėgnų plaukų, kuomet jie jau yra sugėrę pakankamai vandens ir kokosų aliejus padės jį išlaikyti viduje. 

Tačiau, jeigu jūsų plaukų poringumas yra didelis, tikėtina, kad su išsausėjimo problema jums susidurti neteks. Poringumo testą galima atlikti įmerkus švarią, sausą plaukų sruogą į vandens stiklinę. Jeigu ji greitai nuskęsta, plaukai yra porėti ir drėgmę sugeria greitai. Tuomet kondicionavimas kokosų aliejumi Jums bus naudingas. 

Kokosų aliejus plaukams

Kondicionuojanti priemonė

Jeigu išsiaiškinote, kad Jūsų plaukai porėti, verta atminti, jog plauko paviršių sudarančios plokštelės (žvyneliai) reaguoja į aplinkos drėgmę ir temperatūrą, nuolat atsiverdamos ir vėl priglusdamos. Labai ryškus pokytis įvyksta plaukus trenkant, kai kutikulė prisigeria vandens ir iškart po to džiovinant (rankšluosčiu, džiovintuvu), tuomet plauko paviršius tampa pažeidžiamas ir didėja skilimų, lūžimų, įtrūkimų rizika, nes kutikulė yra išmirkusi vandenyje. Tam tikro tipo plaukai, t. y., porėti plaukai (kurie greitai pasisavina ir atiduoda drėgmę) yra ypač jautrūs šiems pokyčiams, o jeigu plaukai dažyti ar chemiškai šukuoti, jie yra dar lengviau pažeidžiami. Tokiais atvejais, prieš plovimą kokosų aliejumi padengtas plauko paviršius tampa atsparesnis drėgmei, kitaip tariant, sugeria mažiau vandens, todėl būna mažiau pažeidžiamas. Jeigu pastebite, kad plaukai labai reaguoja į drėgmę, pučiasi, tai yra ženklas, kad norint lygesnių, tvirtesnių, žvilgančių plaukų, prieš plovimą verta juos tepti kokosų aliejumi. 

Jeigu jūsų plaukai sausi ir pažeisti, jums būtų labai naudinga pasidaryti kokoso aliejaus kaukę plaukams – gausiai ištepkite plaukus šiuo aliejumi ir palaikykite kelias valandas po dušo kepuraite. Sausus plaukus galite ištepti ir pašildytu kokoso aliejumi, kad jis geriau įsigertų į sausus plaukus, palaikyti per naktį aprišus galvą, o ryte ištrinkti šampūnu. Pašildyto kokosų aliejus kaukė veikia kaip gilaus poveikio kondicionuojanti natūrali priemonė.

Mažina pasišiaušimą ir lygina plaukus

Kokosų aliejus – tai natūralus anti humektantas. Jo molekulės yra pakankamai mažos, kad galėtų veiksmingai įsiskverbti į plauko gilesnius sluoksnius, taip sustabdant drėgmės skverbimąsi gilyn. Kokosų aliejų galima pašildyti, šiek tiek patrinti tarp delnų ir ištepti plaukus. Plaukai mažiau garbanosis nuo drėgmės.

Galvos odos kondicionierius

Kokosų aliejus gali būti naudingas ir galvos odai kaip kondicionuojanti priemonė. Kokosų aliejumi ištepus plaukų šaknis, galima numalšinti niežulį ir paskatinti plaukų augimą. Kokosų aliejus įsiskverbia giliai į plaukų folikulus, kokosų aliejuje esantys vitaminai ir būtinos sočiosios rūgštys maitina galvos odą ir padeda pašalinti ant plaukų folikulų besikaupiančius riebalus.

Saugo plaukus ir turi antibakterinių savybių

Šis natūralus aliejus turi ir antibakterinių savybių, yra turtingas vitaminais bei mineralais, kurie apsaugo plaukus ir galvos odą nuo bakterijų, pirmuonių ir virusinių infekcijų. Kokosų aliejus gali padėti apsaugoti plaukų galiukus nuo pažeidimų, kuriuos gali sukelti kenksmingi ultravioletiniai saulės spinduliai ir chloras (maudantis baseine). Norėdami apsisaugoti nuo tokių veiksnių, prieš saulės vonias ar plaukimą ištepkite plaukus kokosų aliejumi. Plaukai bus apsaugoti ir nesusivels, o į aplinką patekęs natūralus aliejus bus nekenksmingas. Be to, dėl savo apsauginių savybių kokosų aliejus gali padėti sulėtinti plaukų žilimą ir ilgiau išlaikyti jų natūralią spalvą.

Suteikia žvilgesio

Kokosų aliejus padeda plaukams išlaikyti drėgmę ir suteikia jiems nepakartojamą spindesį ir žvilgesį.

Nenuplaunamas kondicionierius

Jeigu jūsų plaukai sausi, galite sudrėkinti juos kokosų aliejumi, naudodami jį kaip natūralų nenuplaunamą kondicionierių. Nedidelį kiekį kokosų aliejaus užtepus ant drėgnų plaukų sruogų, galima veiksmingai palaikyti jų drėgnumą.

Kokosų aliejus veido ir kūno odai

Ne vieno atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad kokosų aliejus gali veiksmingai gerinti veido ir kūno odos būklę. Pateikiame, kuo naudingas gali būti kokosų aliejus odai.

Kokosų aliejus ir į aknę linkusi oda

Turint riebią, kimštis linkusią odą derėtų atsiminti, kad kokosų aliejus yra komedogeninis, t. y., gali kimšti poras ir iššaukti spuogelių atsiradimą. Tokiais atvejais odai jo naudojimas tampa ribotas. 

Nors kai kuriems žmonėms kokosų aliejus gali užkimšti odos poras, vis dėlto jis turi ir aknę gydančių savybių. Aknė yra uždegiminė odos būklė, todėl ši odos problema dažniausiai sprendžiama naudojant priešuždegimines priemones. Kadangi kokosų aliejuje esančios sudedamosios dalys gali padėti sumažinti uždegimą, jis gali būti naudingas ir aknės gydymui. Be to, šio aliejaus antibakterinės savybės, kuriomis jis pasižymi dėka vidutinės grandinės sočiųjų rūgščių, gali padėti sumažinti aknę.

Ne vienas atliktas tyrimas parodė, kad laurino rūgštis, kuri sudaro beveik pusę kokosų aliejuje esančių sočiųjų rūgščių, veiksmingai kovoja su bakterijomis, kurios sukelia aknę. Be to, nustatyta, kad laurino rūgštis yra gerokai efektyvesnė už benzoilo peroksidą, apsaugant nuo aknę sukeliančių bakterijų augimo. Kaprio rūgštis taip pat pasižymi priešuždegiminėmis ir antibakterinėmis savybėmis, veiksmingai kovojant su aknę sukeliančiomis bakterijomis.

Valiklio alternatyva

Kokosų aliejus pasižymi natūraliomis antibakterinėmis, priešgrybelinėmis ir drėkinamosiomis savybėmis, todėl jis veiksmingai valo odą. Sukamaisiais pirštų judesiais įmasažuokite nedidelį kiekį kokosų aliejaus į veido ir kaklo odą, o po šios procedūros odą gerai nuplaukite. Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad kokosų aliejus yra ypatingai komedogeninis, patartina po to veido odą prausti švelniu valikliu, tokiu būdu pašalinant riebalų likučius.

Saugiausia kokosų aliejų naudoti akių makiažui valyti, nes akių srityje nėra porų, kurias jis galėtų užkimšti. Kokosų aliejuje yra daug omega 3 sočiųjų rūgščių, todėl jis yra stiprus lubrikantas, padedantis ištirpinti ir švelniai pašalinti net vandeniui atsparų makiažą.

Lūpų balzamas

Kokosų aliejus gali pasitarnauti kaip natūralus lūpų balzamas, kuris netgi veiksmingesnis negu mineralinio aliejaus pagrindu pagaminti balzamai. Dėl drėgmę sulaikančių savybių, lašelis kokosų aliejaus suteikia lūpoms drėgmės ir spindesio, tačiau jis aplenkia sintetines priemones, nes taip pat turi antibakterinių savybių ir yra organizmui nekenksmingas prarijus.

Veido odos drėkiklis

Tam tikrais atvejais, kokosų aliejų galima naudoti kaip natūralų veido odos drėkiklį. Jis ypač veiksmingas su makiažu, nes minkština odą. Lašelį aliejaus įmaišius į makiažo pagrindą, gausite spindesio, skaistumo efektą – toks triukas ypač tiks sausiaodėms, nes kokosų aliejus stabdo drėgmės praradimą.

Kūno odos drėkiklis

Kokosų aliejus yra naudingesnis kūno odai, nei veidui, kadangi kūno odos riebalinių liaukų koncentracija yra mažesnė. Kokosų aliejus veikia kaip emolientas ir padeda odai išlaikyti drėgmę. Taip pat, natūralaus kokosų aliejaus lengva tekstūra kartu su dideliu vitamino E ir omega 3 sočiųjų riebalų rūgščių kiekiu padeda minkštinti odą ir stiprinti odos apsauginį barjerą. Tad kokosų aliejų galima naudoti kaip visiškai natūralią alternatyvą kūno losjonams, taip giliai sudrėkinant išsausėjusius odos plotus ir netgi labai jautrias vietas (pvz., kojas po skutimo).

Ramina odą po vabzdžių įkandimų

Kokosų aliejų sumaišius su nedideliu avižų kiekiu galima lengvai pagaminti natūralią priemonę, kuri malšina vabzdžių įkandimų sudirgimą. Kokosų aliejuje esančios antibakteinės savybės ir avižose esantys odą raminantys, minkštinantys elementai pravers, prižiūrint sugeltas vietas.

Natūralus kūno odos šveitiklis

Natūraliam ir drėkinančiam kūno šveitikliui pagaminti tereikia lygiomis dalimis sumaišyti kokosų aliejų su ruduoju cukrumi. Dėl kokosų aliejaus sudėtyje esančių omega 3 sočiųjų rūgščių, jis gerai sudrėkina odą, atkuria lipidų sluoksnį ir skatina odos ląstelių metabolizmą.

Pėdų kremas

Okliuzyvinės kokosų aliejus savybės gali veiksmingai pagelbėti suskilinėjusiai ir išsausėjusiai pėdų odai. Tam tereikia reguliariai savo pėdų sausą odą patepti kokosų aliejumi.

Žodis pabaigai

Kokosų aliejaus nauda mūsų sveikatai ir grožiui yra tiriama iki šiol. Nustatyta, kad kokosų aliejus gerina plaukų ir odos būklę, o taip pat padeda kontroliuoti gerojo cholesterolio kiekį, normalizuoja kraujospūdį, mažina stresą, kovoja su grybeliu, saugo nuo kepenų ligų, mažina astmos simptomus, didina sotumo jausmą, gerina burnos ir dantų būklę panašiai kaip šiuolaikiniai burnos skalavimo skysčiai, padeda mažinti svorį ir kt. Todėl reguliarus kokosų aliejaus naudojimas gali būti naudingas daugeliui iš mūsų tiek sprendžiant sveikatos problemas, tiek puoselėjant grožį.

Komentuoti

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>